top of page

VALOKUVIA KURSSILAISTEN VALMISTAMISTA KUKSISTA
Tällä sivulla näet ensikertalaisten valmistamia kuksia, jotka ovat syntyneet kursseilla. Huomioi, että kaikki kuksat eivät ole saaneet vielä lopullista loppuviimeistelyä, sillä parafiiniöljykäsittely tulee tehdä vasta useamman päivän päästä, kun kuksa on ensin käsitelty kahvinporoilla. Parafiiliöljykäsittely tehdään siis kurssin päätyttyä kotona. Kurssilla valmistetaan yleensä noin 2-4 dl vetoinen kuksa. Mitä isompi kuksa on, sen enemmän aikaa on varattava kuksan viimeistelyyn.

ERILAISIA KÄYTTÖTARKOITUKSIA, ERILAISIA KUKSIA

Kuksa on yksi retkeilijän ja luonnossa liikkujan tärkeimmistä ja usein myös kauneimmista varusteista. Kuksa on perinteisesti valmistettu käsin pahkasta, mutta nykyisin on tarjolla laaja valikoima koneellisesti työstettyjä kuksia, joiden materiaali saattaa olla jotakin muuta kuin pahkaa. Perinteiseen pahkakuksaan on voitu liittää esimerkiksi poronluuta ja nahkanauha. Kuksa on nykyisin arvostettu lahja.

 

Kuksakuppia käytetään vedenkeruuseen ja juomiseen. Vetoisuudeltaan isommat kuksat soveltuvat ruokailuun. Kuumat juomat ja ruoat on hyvä nauttia kuksasta, sillä puu eristää tehokkaasti eikä kuksa pääse polttamaan sormia. Jättikokoisia kuksia on käytetty kastemaljoina ja minikokoisia kuksia esimerkiksi avaimenperinä.

KUKSANHENKI

bottom of page