top of page

KUINKA KUKSA VALMISTETAAN?

Kuksa voidaan valmistaa tuoreesta pahkasta (keväällä) niin, että pahkan sisäosasta kiskotaan puunsyitä irti. Tätä menetelmää varten pahka tulee osata kerätä juuri oikealla hetkellä ja käsitellä tietyllä tavalla.

Kuksanhengen kuksakurssilla kuksa valmistetaan pahka-aihiosta, jota on liotettu suolavedessä. Suolaveden tehtävänä on kyllästää ja samalla vahvistaa materiaalia siten, että sen käyttökestävyys on parempi. Koska liuotus ja kuivattaminen vievät useita työpäiviä aikaa, käytämme valmiiksi käsiteltyjä aihioita. Aihiomme ovat suomalaista koivunpahkaa.

 

KUKSAN SUUNNITTELU

Alussa on hyvä pohtia, millaiseen käyttötarkoitukseen ja kenelle kuksa on tulossa. Ne seikat määrittelevät kuksan tilavuuden. Lapsille ensikuksaksi saattaa riittää pieni desilitran vetoinen kuksa, kun taas kahvikuksan koko voi hyvinkin olla kaksi desilitraa. Ruokailuun tarkoitetut kuksat ovat kolmen desilitran vetoisia ja siitä isompia.

Perinteisesti kuksissa on yleensä jonkinlainen kahva sekä yksi tai kaksi reikää sormia varten. Suunnitteluvaiheessa on hyvä miettiä, teetkö kuksaa oikeaan vai vasempaan käteen ja oletko käyttämässä kuksaa esimerkiksi talvipakkasilla paksut hanskat kädessä. Nämä asiat vaikuttavat oman kuksan muotoiluun.

 

KUINKA KUKSA VALMISTETAAN?

Kuksapesän työstämisessä tärkein työkalu on terävä koverruspuukko (näitä koukkupuukkoja on oikea- ja vasenkätisille sekä kaksiteräisenä).

Käsityötä säästävä tapa kuksapesän työstämiseen on jyrsiminen siihen tarkoitetulla kuksaterällä. Pesä voidaan työstää aihioon myös hiillostamalla. Viimeistelyyn voi käyttää kaarevaa joutsenkaulasikliä (Schwan) ja hiomapaperia.

 

KUKSAN MUOTOILEMINEN

Kuksa muotoillaan erilaisia raspeja, käsisahoja ja vuolupuukkoa käyttäen. Osallistuessasi Kuksanhengen kurssille saat kaikki tarvittavat välineet käyttöösi kurssin ohjaajalta. Suositeltavaa on kuitenkin hankkia oma vuolupuukko, sillä näppärällä vuolupuukolla voit valmistaa myös muita perinteisiä puuesineitä mm. lusikoita. Vuolupuukon tulee olla tarpeeksi näppärä ja hyvänä muistisääntö onkin, ettei vuolupuukon terä saisi olla pidempi kuin käyttäjänsä etusormi.

                                                                                         

KUKSAN VIIMEISTELYTYÖT

Kuksan pinnan hiomiseen menee useita tunteja, varsinkin kun hiominen tehdään täysin käsivoimin. Hiomiseen on syytä varata aikaa useita tunteja ja eri karheuksisia hiekkapapereita.

Kuksan pintaan voidaan lopuksi kaivertaa kuvioita tai polttaa ne kolvaamalla.

 

MITÄ PITÄÄ TEHDÄ ENNEN KUKSAN KÄYTTÖÖNOTTOA?

Hiottu ja viimeistelty kuksa käsitellään käytetyillä ja vielä kosteilla kahvinporoilla. Tässä vaiheessa kuksan pinnan väri muuttuu melkoisesti ja esiin saattaa tulla uusia hienoja puunsyiden värejä. Pääsääntöisesti puun pinta tummenee, ja mitä useammin kahvinporo-käsittelyn tekee, sitä tummemmaksi kuksa on mahdollista saada.

 

Kolmen päivän kuluttua kahvinporo-käsittelystä kuksa kyllästetään parafiiniöljyllä. Kuksa öljytään niin useassa erässä ja niin paljon kuin puu jaksaa sitä imeä. Jotkut kohdat imevät öljyä enemmän kuin toiset kohdat.

 

1) Öljyä kannattaa kaataa aluksi kuksan sisään ja nostella ja levittää sitä sisäseiniin niin monta kertaa, kuin puu jaksaa imeä.

2) Sitten pyyhitään öljyä ulkopintoihin myös niin monta kertaa, kunnes puu ei ime sitä enempää. Paras työkalu on kapea pensseli, esimerkiksi noin senttimetrin levyinen.

3) Imeytymätön öljy pyyhitään lopuksi pois talouspaperilla tai puhtaalla kankaalla.

 

KUKSAN HUOLTAMINEN

Pese kuksa ainoastaan vedellä. Parasta on, jos voit huuhtoa kuksan heti käyttösi jälkeen. Älä koskaan käytä sen pesuun pesuaineita tai laita sitä astianpesukoneeseen.

KUKSANHENKI

bottom of page